Case: Beholder til oxygenmasker i fly

Denne case omhandler en beholder til  sikkerhedsudstyr i et rutefly. For at mindske flyets samlede vægt, laver vi beholderne i 0,5 mm tyndt aluminium. Aluminium er et sart materiale, men ved væskedybtræk / hydroformning opnås der et let men stærkt emne.

Sådan fremstiller vi beholderen

Fordelene ved hydroformning er, at emnet udsættes for en mere skånsom behandling, sammenlignet med almindelig dybtræk. Ved almindelig dyptræk anvendes et konventionelt værktøj, som har flere direkte kontaktflader mellem værktøjet og emnet. Således er værktøjet mere i kontakt med emnet nogen steder end andre.

Ved hydroformning, vil væsken trykke lige meget over alt på emnet, og på den måde opnås der et mere jævnt tryk, som ikke belaster bestemte områder af emnet mere end andre. 

Hydroformning giver samtidig mulighed for, at forme nogen meget komplekse geometrier, hvor man til sammenligning skal bruge flere operationer, for at komme frem til den samme udformning ved konventionelt dybtræk. Det at der spares på antallet af opperationer, betyder også at emnet belastes færre gange og er mere skånsomt.

I og med hydroformning er mere skånsomt, tillader det, at man kan foretage et dybere træk på tyndere godstykkelser, uden at lave træk-ridser eller på anden vis gøre skade på emnet. 

Derfor er hydroformning ideelt til denne beholder af oxygenmasker, hvor materialet er en 0,5 mm tynd aluminiumsplade.