Case: Dykpumpehus til industri

Denne case omhandler et metalhus til en dykpumpe. Da pumpehuset, bruges i vand, hvor korrosion af metal går hurtigere, udformes huset af rustfrit stål.

Sådan fremstiller vi dykpumpehuset

Metalhuset fremstilles gennem en kombination af almindelig dybtræk og væskedybtræk, også kaldet hydroformning. 

Fordelen ved at fremstille pumpehuset ved kold formgivning af valset pladstål, er at der opnås en højere styrke i materialet, sammenlignet med f.eks. emner fremstillet gennem en støbeproces. Opvarmningen i støbeprocessen forårsager nemlig at der opstår gaslommer i materialet, som gør materialet mere porøst og skrøbeligt.

Væskedybtræk

Ved almindelig dybtræk er der en direkte kontakt mellem værktøjet og emnet. Det betyder at overfladen af emnet påvirkes mere nogle steder end andre.

Væskedybtræk adskiller sig herfra, ved at der tilføres et lag væske mellem værktøjet og emnet. Væsken sørger for at trykket fra pressen fordeler sig mere jævnt ud på overfladen af emnet. Det giver en mere nænsom formgivning af metallet og modvirker trækskader.

Det er særligt en fordel, når emner med en tynd materiale tykkelse skal fremstilles. I denne case er hydroformning ideelt, da dykpumpehuset fremstilles af en tynd pladetykkelse og trækkes helt op i en 310 mm højde gennem flere træk.

Læs mere om dybtræk her

Hvis du vil se andre eksempler på emner vi fremstiller ved væskedybtræk, anbefaler vi også casen om en beholder til oxygenmasker i fly