Case: Kontaktflade i kobber

Denne case omhandler en kontaktflade eller en "elektrisk connector" som bruges til højspændingsledninger. Da produktet anvendes til højspænding, hvor ledeevnen er central, udformes emnet i ren kobber.

Sådan bliver kontaktfladen fremstillet

Emnet fremstilles i en 1-trins koldflydepresse operation. Da emnet kun kræver én formgivningsproces og da vores produktionsmaskiner kan slå med op til 1800 slag i timen, har vi mulighed for at producere emnet i  meget store produktionsserier. 

Koldflydepres

Koldflydepres er en bearbejdningsproces, der foregår ved at metal formgives, uden opvarmning og uden spåntagende bearbejdning.

Fordelen ved det, er at materiale spildet er væsentligt lavere sammenlignet med alternative processer. Alternativet, ville være, at udforme emnet på en drejebænk eller en CNC maskine, hvilket er spåntagende processer, der resulterer i et højt materiale spild.

At reducere materiale spildet, er særligt væsentligt for et produkt som denne kontaktflade, da kiloprisen på kobber er væsentligt højere end mange andre typer af metal. Koldflydepres har således en særlig berettigelse for kobberemner eller emner fremstillet af andre kostbare metaller. Ved at anvende en koldflydeoperation reduceres spildet på dette emne, med mellem 50-60% i forhold til spåntagende processer. Emnet bliver dermed markant billigere at producere uden at kvaliteten svækkes.

En anden fordel ved  at bruge koldflydepres, er at denne formgivningsproces tillader udformninger med meget snævre tolerancer.

Læs mere om koldflydepres her