Case: Rørbøjning til udstødning

Denne case omhandler en rørbøjning som indgår i en udstødning til en lastbil. Selv om emnet har en lille radius på kun 127 mm, har vi kunnet lave et præcist buk på 90 grader på emnet.

Emnet indgår i et udstødningssystem, hvor det konstant udsættes for kraftige temperaturpåvirkninger. Det er således afgørende at materialet er korrosionsresistent. Emnet fremstilles derfor i rustfrit stål med en varmebestandig speciallegering. 

Sådan fremstiller vi rørbøjningen

Rørbøjningen  dyb-trækkes i to halvskaller, som efterfølgende svejses sammen og fuldglødet. For- og bagende på emnet passer indenfor en 0,5 mm positionstolerance.

Da emnet formes ved dybtræk, kan både bukkeradier og anden geometri laves inden for meget snævre tolerancer, hvilket man ikke vil kunne opnå med en simpel rørbukkeoperation.

I en simpel rørbukkeoperation, ville et buk af så lille en radius, resulterer i at emnet vil springe i ryggen, grundet spændinger i materialet. Dybtræk giver således mulighed for at lave mere komplekse geometrier. Denne rørbøjning har også forskellige radier mellem emnets 2 mundinger. Dette ville heller ikke kunne lade sig gøre ved blot at bukke et rør med én given radius.

Læs mere om dybtræk her