Højere styrke med én operation

Case: Tandhjul til mobil hydraulik

Denne case omhandler et tandhjul, som bliver brugt i mobil hydraulik.
Det er afgørende for hydrauliske systemer, at materialet, har en høj styrke.
Af den grund bliver emnet udformes i sort stål, med en speciel legering, der gør materialet hårdere og mere slidstærkt.

Processen

Tandhjulet er fremstillet ved processen koldflydepres.
Formgivningsprocessen sker i én operation, på maskiner, som kan slå med optil 1800 slag i timen. Denne produktionsproces er således, velegnet til at kunne håndtere op til meget store produktionsserier.

Koldflydepres

Koldflydepres er en proces, hvor metallet formgives uden opvarmning, men presses ud koldt, med tryk på optil 1000 ton. Koldflydepres giver stærkere emner, end f.eks. støbte emner, da støbte emner altid indeholder små gaslommer på grund af opvarmningen. Det gør støbegodt mere porøst og skrøbeligt, sammenlignet med koldflydepressede emner. Af den grund er koldflydepressede emner også helt ideelle til hydrauliske systemer, som konstant udsættes for stor belastning.

En anden fordel ved at bruge en koldflydningsproces til hydraulik, er at processen tillader udformninger, med meget snævre tolerancer, hvilket ofte er påkrævet for transmissionsenheder som f.eks. dette tandhjul.  Fremstillingen af dette tandhjul lever op til kravene for en toleranceklasse ISO 1328 og emnet har desuden en klasse 8 fortanding indvendig. Læs mere om koldflydepres her