Case: Tandhjul til mobil hydraulik

Denne case omhandler et tandhjul, som bliver brugt i mobil hydraulik. Det er afgørende for hydrauliske systemer, at materialet, har en høj styrke. Af den grund bliver emnet udformes i sort stål, med en speciel legering, der gør materialet hårdere og mere slidstærkt.

Sådan fremstiller vi tandhjulet

Tandhjulet fremstilles gennem processen koldflydepres. Formgivningen sker i én operation, på maskiner, som kan slå med optil 1800 slag i timen. Produktionsprocessen er således, velegnet til at kunne håndtere op til meget store produktionsserier.

Koldflydepres

Koldflydepres er en proces, hvor metallet formgives uden opvarmning, men presses ud koldt, med tryk på optil 1000 ton. Resultatet af en koldflydepres operation, er stærkere emner, end det du f.eks. kan opnå gennem en støbeproces.

Det skyldes at støbte emner altid indeholder små gaslommer på grund af opvarmningen. Det gør støbte emner mere porøse og skrøbelige end koldflydepressede emner. Af den grund er koldflydepressede emner også helt ideelle til hydrauliske systemer, som konstant udsættes for store belastninger.

En anden fordel ved at bruge en koldflydningsproces til hydrauliske systemer, er at processen tillader udformninger, med meget snævre tolerancer, hvilket ofte er påkrævet for transmissionsenheder som f.eks. dette tandhjul.  Fremstillingen af tandhjulet lever op til kravene for en toleranceklasse ISO 1328. Emnet har desuden en klasse 8 fortanding indvendig.

Læs mere om koldflydepres her