Case: åg

Dette er en case, om et åg vi fremstiller som bruges til at holde et metalhus til en højttaler i en personbil.

Du kan også læse casen om hvordan vi fremstillede metalhuset her.

Sådan fremstiller vi åget

Åget fremstilles ved en kombination af koldflydepres og finstans. Da emnet anvendes til en højttalerenhed, er det vigtigt at materialet er magnetisk, og derfor blev almindeligt stål valgt som materiale til det færdige produkt.  

Koldflydepres

Ved at bruge en koldflydeproces formgives emnet af et afskåret stykke stangstål og der anvendes således ingen, spåntagende bearbejdning. På den måde opnås en meget stor materiale besparelse sammenlignet med andre bearbejdningsprocesser. Det gør enhedsprisen for emnet billigere for vores kunder, mens co2 aftrykket reduceres.

Læs mere om koldflydepres her

Finstans

Når en form udstanses af et stykke plademetal, er der kun en del af tykkelsen på pladen som skæres/klippes, den resterende del af tykkelsen brydes/"afrives" blot. Det kaldes hhv. for blankzonen og brydezonen. Ved finstans opnår man en mindre brudzone i forhold til almindelig stans, hvilket tillader snævre tolerancer og gør kanterne på det færdige produkt jævnere. Emnets snævre tolerancer, muliggør samtidig at det er direkte klar til montage uden yderligere efterbearbejdning.

Læs mere om finstans her